052 600 975
0888 61 61 53

2. ИЗБЕРЕТЕ РАЗМЕР

ФЛАЕРИ

Размерът на печатните материали зависи от много фактори като целта на кампанията, мястото на поставяне, видът на продукта и др.

За по-малки рекламни материали като флаери, по-често се използват размери А5 и А6, които са удобни за раздаване на събития в магазини и други места с ограничен пространствен капацитет. Размерът на флаерите играе важна роля за тяхната удобност и функционалност.

 • Размер А5 (148 х 210 мм)- този формат е по-голям и предоставя повече пространство за информация и дизайн. Флаерите в размер А5 са подходящи за по-дълги текстове, детайлни изображения и графики. Те са често използвани за промоционални кампании, рекламни материали или информационни брошури, които изискват повече информация.
 • Размер А6 (105 х 148 мм) – по-малки, но все пак предоставят достатъчно пространство за ключовата информация и лого на вашата фирма. Те са лесни за носене в джоб или чанта и удобни за бързо предаване на съобщението ви на потенциалните клиенти или участници в събития.

Размерите А5 и А6 са стандартни и широко приети в индустрията на печатните материали. Те са популярни и предлагат гъвкавост при разполагането на текст и изображения. Все пак, ако имате специфични изисквания за размера на флаерите, нашите експерти могат да ви предоставят персонализирани варианти, които ще отговарят на вашите нужди и предпочитания.

ДИПЛЯНИ И БРОШУРИ

Брошурите и дипляните са ефективен начин да представите информацията за вашата компания, продукт или услуга. Те са печатни материали, които се отличават с по-голям размер и могат да бъдат сгъвани, за да предоставят допълнително пространство за съдържание. Най-популярните размери за брошури и дипляни включват:

 • A4 размер (210 х 297 мм) – това е стандартният размер за брошури и дипляни, който предлага достатъчно пространство за информация и същевременно е удобен за разглеждане и съхранение. Брошурите и дипляните в A4 размер са идеални за представяне на комплексни продукти или услуги, като предоставят детайлна информация, снимки и графики.
 • A5 размер (148 х210 мм)- това е по-малък размер в сравнение с A4 и се отличава с по-компактен и лесен за разглеждане формат. Брошурите и дипляните в A5 размер са подходящи за кратка информация или представяне на специфични продукти или услуги. Те могат да бъдат разположени в стойки или раздавани на събития.
 • DL размер – този размер е по-дълъг и по-тесен, което го прави идеален за брошури и дипляни, които трябва да бъдат изпратени по пощата. DL размерът е подходящ за кратка информация и може да се сгъва, за да се побере в стандартни пликове. DL размерът обикновено е с пропорции 1:3, като широчината му е около трета от широчината на A4 лист (99 мм), а дължината му е около трета от дължината на A4 лист (210 мм).

Дипляните могат да се сгъват, за да придобият по-малък и удобен размер, като същевременно запазват голяма площ за предоставяне на информация. Това позволява на получателите да разглеждат информацията поетапно и да я запазват за по-късно.

ПЛАКАТИ И ПОСТЕРИ

За по-големи рекламни материали като плакати, размерите са обикновено А2, А1 и още по-големи, в зависимост от мястото, където ще бъдат поставени и целта на кампанията.

Плакатите и постерите са големи рекламни материали, които се използват за привличане на внимание и представяне на информация на широка аудитория. Те се различават по размери в зависимост от конкретната цел и място на поставяне.

Някои от най-популярните размери на плакати и постери са:

 • А2 размер: имат размери 420 x 594 мм. Те са достатъчно големи, за да бъдат забелязани, но също така достатъчно компактни, за да бъдат поставени на ограничени пространства.
 • А1 размер: имат размери 594 x 820 мм и предлагат още по-голямо визуално въздействие и възможности за представяне на информация.

Освен тези стандартни размери, плакатите и постерите могат да бъдат изработени и в по-големи размери, според специфичните изисквания на проекта.

ВИЗИТКИ И ПАПКИ

За корпоративни материали като визитки и папки, обикновено се използват стандартни размери, като 85×55 мм за визитки и А4 за папки.

 • Визитки: за корпоративни визитки се използва стандартен размер от 85×55 мм. Това е удобен размер, който позволява лесно поставяне в портфейли, джобове или визитни кутийки.
 • Папки: за корпоративни папки се използва стандартният размер А4. Това е размерът, който се използва за стандартните листове хартия с размери 210×297 мм. Той предоставя достатъчно пространство за поставяне на документи, брошури и други материали в папката. Много често папките се правят с джоб, който да придържа листите и прорез за поставяне на визитка.

Корпоративните материали като визитки и папки са важен инструмент за представяне на бизнеса и запомняне на контактите. Техните стандартни размери осигуряват професионален външен вид.

КНИГИ, УЧЕБНИЦИ, КАТАЛОЗИ

Книгите, учебниците и каталозите се произвеждат в различни стандартни формати, които могат да отговарят на нуждите на различни автори, издатели и читатели. Някои от най-често срещаните формати включват:

 • Джобен формат (A6): има размери 105×148 мм и е популярен за издаване на малки книги, романи или подаръчни книжки.
 • Класически формат A5: с размери 148×210 мм, този формат е често използван за издаване на романи, научно-популярни книги и други литературни жанрове.
 • Класически голям формат Б5: има размери 165×240 мм и се използва за по-големи книги, като научни изследвания, атласи или справочници.
 • Формат A4: с размери 210×297 мм, форматът A4 е широко използван за учебници, научни книги и бизнес материали, които изискват по-голямо пространство за текст и графики.
 • Квадратен формат: книги и каталози с квадратен формат могат да имат размери 210×210 мм или 150×150 мм. Този нестандартен формат може да бъде използван за издаване на книги за изкуство, фотоалбуми или детски книжки.

Това са някои от стандартните формати, които се използват за книги, учебници и каталози. Разбира се, може да има и нестандартни формати, които са специфични за определени издателства или проекти. Важно е да се има предвид, че размерите на книгите могат да бъдат променени в зависимост от конкретните изисквания и предпочитания на авторите и издателите.