052 600 975
0888 61 61 53

10 ГРЕШКИ ПРИ ПОДГОТОВКА ЗА ПЕЧАТ

Как да подадете правилен файл за печат

Подготвихме списък с най-честите грешки, които се допускат при подготовка на файлове за печат. Ако се погрижите да избегнете тези грешки, ще си спестите много време, енергия и пари.

1. Проверете за грешки в правописа и граматиката преди печат

Винаги проверявайте за правописни и граматически грешки, преди да изпратите файла си за печат.

Използвайте инструмент за проверка на правописа, за да ви помогне да откриете грешки. Вече всички програмни продукти предлагат пакет за проверка на правописа. Помолете друг човек да прочете текста ви, за да хванете евентуални грешки.

2. Правилите шрифтове за печат

Използвайте шрифтове, които са четливи и подходящи за вашия проект.

Избягвайте да използвате твърде много различни шрифтове. Има неписано правило, че в един печатен материал се използват два, максимум три различни шрифта.

Обърнете внимание на размера – дали буквите не са твърде малки или твърде големи. Перфектният размер на текста ще зависи от вида на проекта, който печатате. Не слагайте текст с размер на шрифта под 8 pt, ще бъде труден за четене.

Конвертирайте във векторни криви, когато сте приключили с оформлението и преди печат. Може да имате прекрасен моден шрифт във вашия печатен материал, но ако ние го нямаме, когато отворим файла ви, ще получим съобщение за грешка. Моля, имайте предвид, че не можем да правим промени във вашия текст, когато е преобразуван във векторни криви.

Конвертиране на текст:
CorelDraw: Ctr+Q
Adobe Illustrator: Shift+Ctrl+O
Adobe InDesign: Shift+Ctrl+O

3. Подходяща програма за създаване на файла за печат

Photoshop – препоръчителен за редактиране и ретуширане на изображения или създаване на илюстрации.

Adobe Illustrator – друг софтуер, принадлежащ към пакета на Adobe, подходящ за създаване на професионални икони, лога и илюстрации от всякакъв вид. Има и функционалност за създаване на векторни изображения за печат на професионално ниво.

Adobe InDesign – позволява лесно да оформяте текстове за печатни материали.

Corel Photo Paint – широко използван софтуер за редактиране на снимки и подобряване на изображения, предлагащ разнообразие от ефекти.

Corel Draw – този софтуер е един от първите пуснати на пазара, но въпреки това винаги е бил в крак с най-ярките си конкуренти. Подходящ за редактиране на изображения и работа с векторни файлове.

Независимо с коя програма работите, в хода на предпечатната подготовка ние ще се уверим, че файловете са готови за печат и отговарят на високите стандарти за качество.

4. Резерв за рязане (bleed)

Често срещана грешка при подготовката на файла за печат е поставянето на текстове и изображения близо до границите на печатното изделие. При обрязването, на ножа са му нужни поне 2 мм. Това означава, че за да е качествено изрязването, трябва да сте се застраховали размера на изделието с минимум 2 мм от всички страни.

Какво означава това?

Ако подготвяте визитка 9/5 см. – неизрязан формат – 94/54 мм., изрязан формат – 90/50 мм.

За флаер А6 – неизрязан формат – 152/109 мм., – изрязан формат – 148/105 мм.

За флаер А5 – неизрязан формат – 214/152 мм., – изрязан формат – 210/148 мм.

За формат А4 – неизрязан формат – 301/214 мм. – изрязан формат – 297/210 мм.

5. Нискокачествени изображения

Използвайте изображения с висока разделителна способност, за да избегнете размазване или пикселизация при печат.

Уверете се, че изображенията са в правилния формат (JPEG, TIFF, PNG).

Когато отпечатвате изображения с ниска разделителна способност, те ще изглеждат замъглени, ще съдържат по-малко точни цветове и ще понижат общото качество на вашето отпечатано изображение. Изображенията трябва да са поне 300 точки на инч (dpi). Това се счита за висока разделителна способност.

6. Неправилни цветове

Уверете се, че сте предоставили файловете си в правилния цветови режим (CMYK за офсетов печат, RGB за дигитален печат).

Какви са разликите между двата цветови режима, може да прочетете тук.

Когато подготвяте файл за офсетов печат, уверете се, че вашият файл е настроен в CMYK, още по време ва подготовката му. Така ще избегнете разликите в цветовете, които виждате на монитора на компютъра и после, при отпечатаното изделие.

7. OVERPRINT

Overprint означава отпечатване на един обект върху друг обект. Особено важно е белите елементи на дизайна да НЕ бъдат със зададен оverprint, защото в противен случай няма да бъдат отпечатани. От друга страна, черното в текстовете трябва да е 100% black и да е оverprint.

8. Почистете вашите файлове

Огледайте за неизползвани лога или изображения, оставени встрани от готовия за печат дизайн, или такива, но маркирани като „невидими“. Те ще увеличат на общия размер на файла и той ще е тежък за печат.

Огледайте за прозрачност и сенки, включени в дизайна. При печат, не трябва да има такива. Конвертирайте ги в Bitmap, на 300 dpi, по CMYK.

9. Изпратете файла за печат в правилния формат

Уверете се, че предавате за печат правилния формат. Използвайте този, който ви е най-удобен:

PDF –всички шрифтове и графики трябва да бъдат вградени в PDF файла.

TIFF –всички слоеве трябва да се редуцират до един комбиниран фонов слой.

JPEG/PNG – обърнете внимание на качеството на изходния файл. Не прилагайте компресиране, за да получите файл с високо качество.

PSD – не е препоръчителен формат, понеже файловете са тежки. След като сте завършили с подготовката на файла за печат, запишете го като PDF, JPEG или TIFF.

CDR – уверете се, че всички текстове са в криви и че не използвате прозрачност и сенки, не конвертирани в Bitmap

10. Срок и професионализъм

Не чакайте до последния момент, за да поръчате печатните си материали.

Дайте си достатъчно време за печат.

Имайте предвид сроковете за доставка, когато планирате проекта си.

Изберете печатница, който има опит в печат на материали, подобни на вашите.

Поискайте оферти от няколко печатари, преди да вземете решение.

Уверете се, че можете да се доверите.

Нашата цел е да гарантираме, че вашите дигитални файлове са готови за печат и отговарят на високите стандарти за качество. Доверете ни се!