052 600 975
0888 61 61 53

1. ИЗБЕРЕТЕ МЕДИЯ

РЕКЛАМНИ ПЕЧАТНИ МАТЕРИАЛИ

За различните видове рекламни печатни материали се препоръчва използването на хромовата хартия с едностранен или двустранен покривен слой в мат или гланц. Тази хартия е изключително плътна и издръжлива, което позволява двустранен печат на висококачествени илюстрации. Матовото покритие допринася за по-добро възприемане на текста.

Препоръчителни са следните плътности на хартията:

 • Флаери /листовки/, дипляни или брошури: подходяща плътност на хартията е около 130 g/m². Това осигурява здравина и добро представяне на цветовете.
 • Плакати и постери: за постери и плакати е препоръчителна плътност на хартията от 80 до 120 g/m² – достатъчно лека, за да бъде лесно за монтиране и разпространение и в същото време достатъчно евтина и същевременно качествена.

Винаги е важно да се взема предвид целта и предназначението на рекламния материал. Изборът на правилната хартия може да осигури постигането на отлична комбинация между цена, качество и ефект в рекламните печатни материали.

За най-подходящите размери и хартия при печат на рекламни материали:

КОРПОРАТИВНИ ПЕЧАТНИ МАТЕРИАЛИ

Корпоративните печатни материали са лицето на вашата фирма, организация или марка. Не правете компромиси с качеството и дизайна им.

За различните видове корпоративни печатни материали препоръчваме следните плътности на хартията:

 • Визитки и папки: за визитки и папки най-подходяща е двустранна хромова хартия с плътност от 300 до 350 g/m². Тя е плътна и осигурява здравина и професионален външен вид.
 • Фирмени бланки и фирмени кубчета: за тях препоръчваме използването на офсетова хартия с плътност около 80 g/m². Тази хартия е подходяща за писане.
 • Бизнес формуляри: препоръчва използването на химизирана хартия с плътност около 50/55 g/m², офсетова хартия с плътност около 55 g/m² или обемна хартия, в зависимост от типа на изделието. Тези видове хартии осигуряват високо качество на печат и удобство при попълване на формулярите.

При избора на хартия за корпоративни печатни материали е важно да се има предвид не само визуалното представяне, но и функционалността на продуктите.

За различните видове корпоративни печатни материали, бланки и формуляри:

КНИГИ, УЧЕБНИЦИ, КАТАЛОЗИ

За различни видове печатни материали като книги, учебници и каталози, препоръчваме следните типове хартии:

 • Книги и учебници: за книги и учебници се препоръчва използването на обемна хартия. Тя е изключително лека и осигурява комфорт при четене. Освен това, обемната хартия има кремав цвят, който придава усещане за топлина и естетика на печатните материали.
 • Каталози: за луксозни каталози се препоръчва използването на хромова хартия. Тя има плътен покривен слой, който позволява на илюстрациите да изпъкнат и да бъдат впечатляващи. Хромовата хартия осигурява висококачествен печат и привлекателен външен вид на каталозите.

При избора на хартия за печатни материали като книги, учебници и каталози, е важно да се има предвид целевата аудитория и желаният ефект. Правилният избор на хартия може да допринесе за удобството при четене и възприемането на информацията, както и да подчертае визуалната привлекателност на материалите.

За най-подходящите формати, хартия и корица:

ОПАКОВКИ, ЕТИКЕТИ

За опаковане на продукти и създаване на етикети, предлагаме следните типове хартии и материали:

 • Етикети: препоръчваме използването на самозалепваща се (стикерна) хартия. Тази хартия е подходяща за печат и е устойчива, като същевременно е лесна за употреба. Можете да изберете различни видове самозалепваща се хартия – офсетова, гланцирана, флуоресцентна, цветна, в зависимост от вашите нужди и предпочитания.
 • Опаковъчен картон: за опаковки и кутии, включително кутии за храна, се препоръчва използването на картон с плътност от 200 до 400 g/m². Този вид картон осигурява сигурност и здравина на опаковката. Велпапето (гофриран картон) е особено подходящо, тъй като се състои от няколко слоя материал, което го прави еластичен и лек. Опаковките от велпапе остават здрави и устойчиви, дори когато са изложени на удари, влага или температурни промени.

При избора на хартия и материали за опаковки и етикети е важно да се има предвид функционалността, визуалния ефект и изискванията за сигурност на продуктите. Правилният избор на материали може да подобри външния вид на опаковките, да предостави информация на потребителите и да гарантира сигурността на продуктите ви.

За формата, печатът и защитата на опаковките:

ЕФЕКТНИ ХАРТИИ И КАРТОНИ

Цената им е по-висока, но разнообразието е примамливо. Имат различни текстура, цвят, блясък, релеф, дебелина. Могат да са и с допълнителни ефекти – перлен, метален, релефен.

За особено впечатляващи и ефектни печатни материали, предлагаме използването на ефектни хартии и картони. Техният визуален ефект ги прави примамливи и уникални. Някои от възможните ефекти включват:

 • Перлен ефект: хартии и картони с перлен отблясък се използват за специални проекти, където се налага по-изискано излъчване.
 • Метален ефект: хартии и картони с метален ефект имитират метална повърхност и придават модерен и стилен вид на печатните материали. Подходящи са за проекти, които целят да се откроят и да привлекат внимание.
 • Велурен ефект: създават усещане за лукс и са често използвани за специални събития и висококачествени проекти.
 • Релефни хартии: това са специални видове хартии, които имат текстура с релеф. Те могат да бъдат използвани за визитки, покани, опаковки и други. Релефните хартии предоставят възможност за по-интересни и забележителни дизайни.

Тези ефектни хартии и картони предоставят възможности за креативност и индивидуализация на печатните материали. При избора на такива материали, можете да създадете уникални и запомнящи се дизайни, които ще привлекат вниманието на вашата аудитория.