052 600 975
0888 61 61 53

ЦВЕТНА ПСИХОЛОГИЯ

Влияе ли цветът на човешкото поведение и емоции?

Цветна психология е изследване за това как цветът влияе на човешкото поведение и емоции. Писано е много за това, но винаги са интересни нови гледни точки и каква роля играе цветът в начина, по който потребителите вземат решения и оценяват марките. Влияе ли цветът на човешкото поведение и емоции? Например:

  • До 90% от първоначалното впечатление идва от цвета
  • Цветът може да повиши информираността и разпознаваемостта на марката с 80%
  • 93% от потребителите вземат решения за покупка само въз основа на визуални елементи

Цветни разбивки

Синьото е любимият цвят в света, съобщава The Independent позовавайки се на проучване. 57% от мъжете и 35% от жените го определят като най-добър избор. И марките се чувстват по същия начин – този успокояващ тон е най-популярният цвят на логото, като 33% от водещите марки го представят в своето лого.

Синьото създава чувства на сигурност, сила, мъдрост и доверие. От друга страна, синьото има и отрицателни конотации. В природата има малко сини храни, така че цветът потиска апетита ни. Може също така да предаде чувство на студенина и недружелюбност.

Лилавият цвят символизира царственост и превъзходство. В Римската империя високопоставените служители носели тирийски пурпур, който по това време струвал повече от златото. Тирийският пурпур е направен от секретите на определен морски охлюв, наречен Murex. Необходими са хиляди от тези охлюви, за да се произведе дори малко количество използваема боя, което прави тирианското лилаво изключително скъпо.  Кралица Елизабет I дори забранила на всички извън кралското семейство да носят лилаво.

Портокал – този ярък цвят носи увереност, креативност и смелост. Портокаловият цвят създава топло усещане, тъй като се свързва със слънцето.

Червен цвят – свързва се с вълнение, енергия, сила, безстрашие и страст. При продажбите бутоните с подканваща фраза използват червено, защото излъчва усещане за неотложност. Червеното обаче може да насърчи негативни чувства също толкова силно – предупреждения, опасност, предизвикателство, агресия и болка. Червените светлини на пожарни и линейки предупреждават шофьорите да отбият, знаците за спиране принуждават шофьорите да спрат.

Без преувеличение, зеленото представлява живот. Напомняйки за трева, дървета и храсти, зеленото носи усещане за релаксация, здраве, просперитет, надежда и свежест.

Подобно на оранжевото, жълтото представлява младост и щастие. Това е цветът на усмихнати лица, слънчогледи и гумени патета. Марките използват жълто, за да се възползват от оптимизма, креативността и топлината. Жълтото маркиране обаче може също да насърчи чувства на страх, ирационалност и безпокойство. Полицейските ленти и светофарите са жълти. С други думи, запомнете тази предупреждения, преди да се потопите в цвета.

На уебсайтове, имейли и лога ще намерите черно навсякъде. Черното като основен цвят може да направи марката да изглежда изтънчена, мощна и елегантна. Много луксозни компании използват черно, за да направят своите лога да изглеждат изискани. Освен това има смисъл, че около 3 от 10 високотехнологични компании използват черно в своите лога. И докато черното върши чудеса в модната индустрия например, рядко се среща в здравната индустрия, защото напомня за смърт и траур.

Ако вашият бизнес се стреми към чиста, опростена атмосфера, бялото може да бъде идеалният избор. Наред с черното, бялото предизвиква модерно усещане. От друга страна, бялото може да се почувства стерилно – като болница. Без цветове това може да направи вашата марка да изглежда проста, скучна и празна. Но, както повечето цветове, зависи от контекста.