052 600 975
0888 61 61 53

ОФСЕТОВ VS ДИГИТАЛЕН ПЕЧАТ

Кой е най-подходящ за вашия проект?

Изборът на правилния метод за печат може да бъде объркващ. Офсетовият и дигиталният печат са двата най-популярни метода, но кой е най-подходящ за вашия проект?

Ще сравним подробно двата метода, за да ви помогнем да вземете най-доброто решение.

Ще започнем с основната разлика между двата вида печат. Това е начинът, по който изображението и текстът се трансферират върху медията.

При офсетовия печат изображението и текста се пренасят чрез печатна форма или плака. Плака е нужна за всеки цвят от CMYK модела.

При дигиталната технология отпечатването е директно върху медията. Това, всъщност, е принципа на който работят домашните или офис принтери.

Именно технологията определя основните разлики в:

Цена:

Офсетов печат: Подходящ за големи тиражи. Така е, защото има по-високи първоначални разходи за подготовка, но в крайна сметка при висок тираж цената на бройка излиза по-ниска. При тази технология има фиксирани първоначални разходи, които не зависят от тиража. След като настройката приключи, цената на офсетовия печат намалява и 1000 копия могат да струват само 5-10% повече от 500 копия. Общото правило е, че колкото по-голям е тиража, толкова е по-ниска себестойността на единица отпечатано изделие.

Дигитален печат: Идеален за малки тиражи. Няма първоначални разходи за подготовка, но технологията не позволява преразпределяне на разходите и за високи тиражи този метод не е подходящ.

Време за производство:

Офсетов печат: На практика офсетовия печат може да достигне скорост, която е до 10 пъти по-висока от тази на дигиталния. Но в крайна сметка често процесът е по-бавен, защото изисква повече време за подготовка.

Дигитален печат: По-бърз процес, отпечатването може да се извърши в рамките на няколко часа.

Качество на изображението:

Офсетов печат: Предлага по-високо качество на изображението, с по-ярки цветове и фини детайли. При подготовка на файловете трябва да се вземе предвид факта, че се използва CMYK цветови модел. Огромно предимство е получаването на качествен печат с цветове по скалата на Pantone, с печат със златен и сребърен бронз, дори и с флуоресцентни мастила.

Дигитален печат: Качеството на изображението е добро. В зависимост от качеството на използваната машина също могат да се постигне висококачествено изображение, но не може да постигне детайлността на офсетовия печат. Използват се RGB цветови модел.

Гъвкавост:

Офсетов печат: Подходящ за печат върху различни материали, включително хартия, картон, пластмаса и др.

Дигитален печат: По-ограничена гъвкавост, не е подходящ за всички видове хартии.

Персонализация:

Офсетов печат: Не е особено подходящ за персонализирани печатни материали.

Дигитален печат: Единствения подходящ за персонализирани печатни материали, включително променливи данни. Ако трябва да персонализирате картичка, плик, писмо или да добавите уникален код, дигиталния печат е трябва да е вашият избор.

Размер на печата:

Офсетовият печат: по-подходящ за печат на медия с големи формати. При него може да се печата на медия с размери 70/100 см.

Дигиталният печат: Има по-ограничено печатаемо поле.

Кой метод е най-подходящ за вас?

Изберете офсетов печат, ако:

  • Нуждаете се от големи тиражи, напр. над 300 копия;
  • Искате най-високо качество на изображението;
  • Искате да използвате Pantone цветове, печат в злато или сребро;
  • Ще печатате върху дизайнерска хартия, хартия с висок грамаж или PVC/РР;
  • Проектът ви е с по-специфични характеристики, като подвързване, сгъване и др.;
  • Нямате променлив печат.

Изберете дигитален печат, ако:

  • Нуждаете се от малки тиражи;
  • Искате бързо отпечатване;
  • Искате персонализирани печатни материали.

Независимо кой метод изберете, е важно да се обърнете към надеждна печатница, за да получите най-добрите резултати.

Офсетовият и дигиталният печат са два различни метода с различни предимства и недостатъци. Изборът на най-подходящия метод зависи от вашите конкретни нужди и бюджет.

Важно е да се консултирате с професионалисти, за да изберете най-подходящия метод за вашия проект.