052 600 975
0888 61 61 53

НАЙ-МАЛКА, НАЙ-ГОЛЯМА, НАЙ-ДЪЛГА

От най-малката книга, която може да се скрие в дланта на ръката, до най-голямата, която се разгръща от поне двама души – светът на литературата ни изненадва със своето безкрайно разнообразие. Но кои са най-малката, най-голямата и най-дългата книга в света?

Най-малката книга в света

Знаете ли, че първата миниатюрна книга е създадена през 1496 г. от Петер Шофър, помощник на печатаря Йохан Гутенберг? Ранните печатари често карали своите чираци да правят миниатюри, за да изпробват уменията си да използват малки шрифтове. До индустриалната революция от края на 18 и 19 век миниатюрните книги са били основно произвеждани за удобство, за да се пъхнат в джоб или да се закачат за колан. Създаването им днес е форма на книжно изкуство, предизвикателство за художници и професионалисти в подвързването. 

9 x 9 mm е размерът на най-малката книга, отпечатана някога. Това е „Хамелеон“ на Антон П. Чехов, издадена е в Сибир, в началото на 20-ти век. Съдържа 30 страници с текст.

Най-голямата книга света

В историята отново се намесва Гутенберг. Той и неговите партньори издават „Библията на Мецингер“ през 1455 г. Това е първото голямо печатно издание в историята и с право се приема като е символ на технологичния напредък. И така, печатната индустрия продължава своя възход.

До скоро най-голямата книга в света бе атласът „Кленке“. Висок е 1.75 метра, а когато се разтвори, ширината му достига 2.74 метра. Необходими са двама души, за да разгръщат страниците му. И е толкова тежък, че за да се завърти е необходима помощ от още няколко човека.

Атласът „Кленке“ е на 350 години и е изложен в Британската библиотека.  От създаването си през 1660 г. се слави като най-голямата книга на планетата чак до 2012 г., когато гигантската публикация Earth Platinum му отне тази титла с 0.5 метра предимство.

Най-дългата книга света

Е, класациите съвсем не спират до тук. Дебютирайки през 1997 г., ONEPIECE съдържа  21 450 страници и тежи 17 килограма. Гръбнакът на книгата е дълъг 80 сантиметра. На цена от 1900 евро, всички нейни копия били закупени в рамките на дни след представянето ѝ.

Тази книга е включена в Рекордите на Гинес и е издадена във Франция. Досещаме се, че е създадена за колекционери, а не за четене. Надали е възможно да бъде изчетена.

Но дали ONEPIECE е най-голямата книга, публикувана някога, е въпрос на семантика. „В търсене на изгубеното време“ на Марсел Пруст има над 3000 страници, но е разделена на 13 тома.

Виждаме, че размерът и обемът на книгите могат да варират – от миниатюрни, които могат да се поберат в джоба, до гигантски, които изискват няколко души, за да бъдат разгърнати.

Всеки може да открие нещо интересно и вълнуващо в света на литературата, независимо от размера на книгата. Или да е носител на заслужената „титла“ за най-издръжливия читател.