052 600 975
0888 61 61 53

НАЗДРАВЕ ЗА ХАРТИЯТА!

Хартиена бутилка за алкохол? Защо пък не! Новата технологията позволява на марките да преосмислят дизайна на опаковките си. Качеството на продуктите остава непроменено, само дизайнът се мести върху хартия.  

За направата им се използват 57% хартия и преграда от рециклируема пластмаса. Това позволява на потребителите да третират опаковката като хартиена.

Кои марки се доверяват на хартиена бутилка

След Carlsberg и Johnnie Walker, най-новата марка алкохол, която изпробва хартиени бутилки, е Absolut

„Това е стъпка по-близо до нашата визия за изцяло био базирана бутилка“, каза Елин Фурелид, директор Future Packaging в Absolut. „Ние проучваме опаковки, които имат напълно различна стойност. Хартията е тактилна, красива, автентична, лека. Това беше нашата отправна точка, идея, дадена ни от самата хартия.“

Хартиената бутилка и ние

Настоящият пазар за бутилки на основата на влакна е малък. Факт е обаче, че има огромен потенциал за растеж. Според неотдавнашен доклад на Smithers се очаква стойността на пазара на стъклени буркани и бутилки да достигне 40 милиарда долара до 2026 г. А ръстът при пластмасовите бутилки се очаква да достигне 133 милиарда долара до 2026 г.

Най-голямото изпитване с хартиени бутилки е проведено от Carlsberg през изминалата година. Те разпространяват 8 000 бутилки в Дания, Швеция, Норвегия, Финландия, Обединеното кралство, Полша, Германия и Франция.

Основният резултат, който отчитат, е положителната промяна в отношението към опаковки, базирани на влакна.

Хартиената бутилка и околната среда

Според британската компания за хартиени бутилки Frugalpac, бутилка от рециклиран картон без добавени химикали има шест пъти по-слабо въздействие върху околната среда от стъклена бутилка. Пет пъти по-леки са от стъклена бутилка, а въглеродния отпечатък е четири пъти по-малък от стъклото.

Така че, следващия път, когато избирате идеалния съпровод към лятно барбекю, огледайте се за хартиената бутилка. Това няма да предотврати махмурлука, но ще се отрази добре на планетата.