052 600 975
0888 61 61 53

КЪЩА ОТ ХАРТИЯ – ВЪЗМОЖНО ЛИ Е?

използване на хартия екология къща от хартия

Шигеру Бан – архитектурният гений, който си играе с хартията и я прави на сгради! Да, четете правилно! Този японски архитект използва хартия и картонени тръби като основни структурни материали в своите проекти. С други думи, използва хартия, с която създава невероятни архитектурни шедьоври!

Едно от най-забележителните произведения на Шигеру Бан е Хартиената къща в Яманаши, Япония. Това е истинска къща, изградена изцяло от хартия и картонени тръби. Може би сега се питате как хартията може да издържи на натоварвания и да бъде устойчива? Е, очевидно Шигеру Бан знае тайната.

Тази нестандартна къща има заоблени форми и уникален външен вид. Вътрешността й е създадена от 110 хартиени тръби в S-образна конфигурация, с помощта на които се определят различните пространства. Тръбите са подредени върху равнина с размери 10м x 10м и създават прекрасни вътрешни и външни пространства на къщата. 10 от тях поддържат вертикалното натоварване, а 80 понасят страничните сили. При отваряне на плъзгащите се стъклени врати по външната периферия се подчертава хоризонталният покрив, поддържан от колони от хартиени тръби и точно там се свързват коридорът и терасата. Жилищната зона в големия кръг е без обзавеждане и детайли, освен изолиран кухненски плот, плъзгащи се врати и подвижни дрешници.

Проекти за помощ при бедствия

Без съмнение, тази хартиена къща е не само впечатляващо архитектурно произведение, но и резултат от иновативен подход в строителството. Шигеру Бан се прославя не само с изграждането на красиви сгради, но и със своите проекти за помощ при бедствия. Той е изградил временни жилища от хартия и картонени тръби за хора, засегнати от природни бедствия като земетресения и наводнения. Така той демонстрира не само красотата и уникалността на хартията като материал, но и нейната устойчивост и функционалност.

Шигеру Бан получи заслужено признание за своите постижения в архитектурата. През 2014 година той бе удостоен с наградата The Pritzker Prize, също известна като „Оскар на архитектурата“.

Да, можем да мечтаем и да създаваме неща, които изглеждат невъзможни!